Ticheltje

Kerngroep 2 en leerlingontdekkers 

De leerlingen van kerngroep 2 en de leerlingontdekkers hebben een aantal sportieve activiteiten achter de rug. De eerste activiteit was de sportdag. In de voormiddag stond er een stevige wandeling met opdrachten op het programma. Na de lekkere boterhammen mochten de kinderen zich uitleven op de verschillende springkastelen en de talrijke spelletjes.

De 2de activiteit was Kronkeldidoe. De kinderen werden in 3 groepen verdeeld. Ze kregen uitleg over de verschillende spelen en dansten op het lied van Kronkeldidoe. Daarna was het aan hun en mochten ze alle spelletjes in een doorschuifsysteem spelen. Ze hebben zelfs in de buik van Kronkeldidoe gezeten. 

De kleuterontdekkers nemen de lijnbus naar het Bruegelmuseum in Peer

De kleuterontdekkers maakten een uitstap met de lijnbus naar het Bruegelmuseum. 

De rit met de bus was voor de kleuter een heel avontuur. 

In het museum kregen we een boeiende rondleiding door een lieve gids. 

Ze wist ons heel wat te vertellen over de schilderijen. 

We moesten niet alleen kijken naar de schilderijen maar mochten ook doen wat er op de schilderijen te zien was. 

Zo mochten we volksspelen spelen bij het schilderij van de kinderspelen. 

Bij het schilderij van de boerenbruiloft mochten we ook dansen en picknicken op een deken.

Interview grootouders KG5

In onze klas hebben we een bijzonder project gedaan rondom het taalthema "50 jaar terug in de tijd". De kinderen kregen de opdracht om hun grootouders te interviewen over hoe het leven vroeger was. Ze maakten zelf een uitnodiging en nodigden hun opa’s en oma’s uit voor een gezellige dag op school. Het werd een leuke en leerzame dag, waarin de grootouders vol enthousiasme vertelden over hun jeugd zonder moderne technologie en met heel andere spelletjes en tradities. De kinderen luisterden geboeid naar de verhalen en kregen zo een unieke inkijk in het verleden van hun familie.   

Binnen bij de boeren

Kerngroep 5 maakte tijdens 'BinnenBijBoerendag' kennis met de landbouwsector. Ze kregen een blik achter de schermen, konden er kennis maken met andere landbouwsectoren ( imker, aspergeteler, kippen- en varkenskweker) en leerden ook over verkeersveiligheid. Het was een heel leuke en leerrijke dag! 

Boekstartfeest (roze en groene Speelvogels)

Op woensdag 22 mei werden de Roze en Groene Speelvogels bij de BICC van Peer verwacht voor het grote ‘Boekstartfeest’.


Wij hebben het geluk gehad dat wij geselecteerd waren voor dit project. 

Boekstart wil ouders samen met hun jonge kinderen laten genieten van boeken. Want je bent nooit te jong om met boeken bezig te zijn!  Een heel fijn project waarbij wij met onze jongste kleuters echt van hebben genoten.


Tijdens het ‘Boekstartfeest’ zijn we verwelkomd door de schepen van cultuur Steven Broekx

Wat waren er leuke en gezellige activiteiten georganiseerd voor onze jongste kleuters: snoezelruimtes, verschillende gezellige hoekjes waar voorgelezen werd, …


Onze kleuters kregen als slot nog een cadeau met 2 boeken in als afsluiting van dit project.


Wij vonden het een superfijn project!!


Graag willen we het BICC bedanken, alsook Tine Peeters voor het begeleiden van ons ‘BOEKSTART’ project.

Ook onze ouders willen we bedanken voor het vervoeren van onze kleuters en het meehelpen tijdens de activiteiten in de bibliotheek.

Dankjewel ouderraad!

In de zandbak spelen onze kleuters zo blij, met schepjes en emmers, vol plezier erbij. Dankzij de ouderraad, nieuw speelgoed daar, onder de stralende zon, een prachtig gebaar. 

Verkeersveiligheid


Wij vinden verkeersveiligheid erg belangrijk. Daarom hebben niet alleen ouders, maar ook alle kinderen, hun bevindingen over de verkeersveiligheid in de schoolomgeving mogen doorgeven via een enquête.

Ook juf Lotte ging aan de slag. Zij richtte zich op fietsvaardigheden. Alle kinderen, van instappertjes tot en met kerngroep 6, kregen tijdens de afgelopen turnlessen fietsles op de speelplaats.

De kleutertjes hebben vaardigheden geoefend zoals: evenwicht bewaren, remmen,... 

Ook de leerlingen van het lager hebben hun fietsvaardigheden getraind en leerden o.a.: arm uitsteken, remmen, achteruit kijken,...

Kerngroep 6 is zelfs de weg op gegaan om te oefenen voor het grote fietsexamen dat ze op vrijdag 26 april hebben afgelegd. Hierbij moesten de leerlingen individueel een parcours door Wijchmaal fietsen. Op bepaalde controlepunten stonden begeleiders of politie die de leerlingen beoordelen. 

Het was een hele ervaring voor de leerlingen en hopelijk de start van een nieuwe traditie in onze school. We willen op deze manier onze leerlingen op de hoogte brengen van mogelijke gevaren op de weg en hen leren hoe ze hun fietsvaardigheden goed kunnen inzetten in het verkeer. 


Dankjewel nog eens voor de inzet van onze leerlingen maar zeker ook van de ouders en vrijwilligers.


Kerngroep 3 : maken van een pretconstructie voor een diertje. 

De jongens en meisjes van kerngroep 3 maakten tijdens de WO-lessen in groepjes een pretconstructie voor een diertje. We leerden de voorbije weken immers over huisdieren en hun baasjes.

Het ene groepje ging voor een hapje voor de vogels of een speeltje voor de hond terwijl andere groepjes een huisje ontwierpen voor de poes, het konijn, de hond… Er werd zelfs gehamerd en getimmerd om tot een knap nestkastje voor de vogels te komen. Er werd hard gewerkt met mooie resultaten! Hiernaast hun creaties!

Kettingreactie kerngroep 2

In maart  hebben de kinderen van kerngroep 2 twee weken lang gewerkt aan kettingreacties. De kinderen leerden dat een actie een reactie veroorzaakt. Na veel oefenen en opnieuw beginnen, omdat het was omgevallen, kwamen de leerlingen tot het bouwen van  mooie kettingreacties. De kinderen waren zo enthousiast dat ze zelfs thuis aan de slag gingen. Filmpjes en foto’s konden we dan achteraf in de klas bekijken. 


Klei-workshop bij de ontdekkers

De leerlingontdekkers en de kleuterontdekkers maakten kennis met een kleikunstenaar. Hij gaf de workshop online aan ons. Wat waren de ontdekkers geboeid! Op het einde van de workshop hadden alle kinderen een kleivriendje gemaakt.


Ridders en prinsessen bij de gele Speelvogels  

Bij de gele speelvogels maakten we van onze poppenhoek een mooi kasteel en verkleedden we ons als ridders en prinsessen.

We knutselden prinsessen hoeden en ridder schilden en zwaarden.

En natuurlijk mocht iedere prins een prinses kiezen om samen naar het bal te gaan.

We maakten een sierlijke buiging, dansten op Middeleeuwse muziek en dronken uit zelf versierde bekers met heel sierlijke bewegingen.

We hadden een leuke week!  


Thema 'Kapper' bij de roze en groene Speelvogels  


Op maandagmorgen kwam juf Monique naar ons klasje met ‘haar haar zit raar’!! 

Ze was zich helemaal vergeten mooi te maken. Gelukkig kregen we die dag bezoek van 2 kapsters!! De mama van Neel en de mama van Maurice. 

Zij hebben ervoor gezorgd dat iedereen er weer mooi uitzag die dag! De meisjes konden kiezen voor vlechtjes of staartjes en bij de jongens werd er gel in gedaan zodat  ook zij er heel knap uitzagen.

Een dikke DANK U WEL aan Lore en Carmen, het was een boeiende en leerrijke activiteit!


Sneeuwpret op school  

Ik voel me zo gelukkig in de eerste sneeuw! 


Sleepover bij de Uitdagers  


Op donderdag 26 oktober hielden de uitdagers hun eerste sleepover. Hier vinden jullie enkele

 woorden die van de kinderen komen.  


Thema griezelen bij de gele Speelvogels  

Zouden spoken bestaan of niet? 

Dat gingen we eens uitzoeken. 

We volgden de pijlen vanaf de school en kwamen uit bij het bos.

Daar kregen we enkele opdrachten.

En wat hoorden we daar…….? BHOEEEEEEE

Zagen we  iets………???

Bhoeeee, een spook! Was het een echt spook?


Hahaha , nee het was Monique (kinderverzorgster), onder het laken. 

Dus SPOKEN BESTAAN NIET, een spook is een grap 

Speelvogeltjesdans: Griezelfeest  


Het was een griezelige start bij de Speelvogels na de herfstvakantie …

2 weken heksenplezier met heksje Mimi, zaklampen in een donker hoekje, toverdrankjes en pompoensoep maken, spinnen en slakken in de klas, …

Deze heksenweken werden afgesloten met een leuk griezelfeest; Lekkere griezelgerechtjes, toveren met echte toverspreuken, heksenliedjes, … 

Wat was het fijn om eens een heksje te mogen zijn!
Met de bus naar Peer:
Toneel ‘Broemmm’ 

Op dinsdag 7 november trokken de groene en roze Speelvogels er voor de eerste keer op uit met de bus. Het was maar een kort (misschien wel allereerste) busritje, maar voor onze kleinste spruitjes zeker een leuke, spannende ervaring.

Daar aangekomen, mochten we alvast onze jasjes uitdoen en even samen op de zetel wachten totdat de kleuters van de andere scholen ook waren aangekomen. En wat duurt wachten toch altijd zó lang … 

En dan mochten we eindelijk naar binnen … in een donkere grote zaal … met wel héél veel stoelen.

Toen iedereen gesetteld was, kon het toneel eindelijk beginnen … 

Vol spanning keken we uit naar wat er allemaal met het leuke autootje op het podium ging gebeuren …


Wat was dit weer een leuke uitstap!

Herfstwandeling Speelvogels en Ontdekkers 

Op 13 oktober hadden we een fijne herfstuitstap naar Erperheide. 

Wandelen, naar de dierenweide, buiten picknicken, spelen, blotevoetenpad…

Wat hebben we genoten.


Sleepover van de Uitdagers

Onze Uitdagers willen Spar Wijchmaal heel hartelijk bedanken voor het sponsoren van sandwiches voor de sleepover! 

Boeken bij de Kleuterontdekkers 

We namen onze Kleuterontdekkers mee op een boeiende ontdekkingsreis in de wereld van boeken: prentenboeken, sprookjes, voorleesverhalen, luisterboeken en eenvoudige informatieve boekjes.

De kleuters brachten hun  lievelingsboek mee naar school en mochten hierover vertellen en de kaft natekenen. 

Wisten jullie dat onze school ook een eigen bib heeft? 

We brachten ook een bezoek aan de bib van Peer.

De kleuters maken kennis met de werking van een bib, leren waar ze leuke boeken vinden in de kleuterhoek en wat het verschil is tussen lenen en kopen. 

Ze werden ook  verwend met een mooi verhaaltje voorgelezen door een medewerker van de bib.Dag van de sportclub

Leuk om te zien dat wij veel actieve sporters hebben in onze school! We ontvingen de leerlingen op een leuke manier en deden allemaal samen een opwarmingsdansje.

Whizzkids 2022-2023

Kerngroep 4 nam dit jaar deel aan de Whizzkidswedstrijd. De leerlingen leerden hier o.a. de voordelen sociale media, maar ook duidelijk oog hebben voor de risico’s van onveilig en onverantwoord gebruik ervan (bescherming van privacy, veilig chatten en bloggen, cyberpesten, internetverslaving,...). 

Wat een super prestatie met het behalen van de halve finale! 

Kettingreacties KG2


In februari hebben de kinderen van kerngroep 2 twee weken lang gewerkt aan kettingreacties. De kinderen leerden dat een actie een reactie veroorzaakt. Na veel oefenen en opnieuw beginnen, omdat het was omgevallen, kwamen de leerlingen tot mooie kettingreacties. De kinderen waren zo enthousiast dat ze zelfs thuis mooie kettingreacties hadden gebouwd die we dan de volgende dag in de klas bekeken.

We vieren carnaval!

Operatie proper

We willen meer inzetten op een propere school en schoolomgeving. We ondernemen samen met onze kleuters en leerlingen een aantal acties, zoals regelmatig afval opruimen op de speelplaats én in de buurt.

Wij worden cyberslim!

De leerlingen van kerngroep 4, 5 en 6 leerde hoe ze een echte cyberheld kunnen zijn. Ze leerde o.a. hoe ze slim, alert, sterk, vriendelijk en moedig online aan de slag kunnen gaan.